Genetik Danışmanlık tanımı ilk olarak 1975 yıllarında amerikan insan genetiği topluluğu tarafından tanımlanmıştır. Genetik danışmanlık ailesel olarak rastlanan genetik kaynaklı hastalıkların kişiye öğretilmesinde ve bununla başa çıkma yollarını açıklamada birincil derecede önemlidir. Ailesel kaynaklı olmayan hastalıklarında tanımlanmasında ve tedavi süresince bu danışmalık bilimi önemli yer tutar.
Genetik Danışmanlar genellikle tıbbi genetik konusunda uzmanlaşmış hekimler ve bu konuda bilim doktorası ünvanına sahip kişilerden oluşabilir. Konu ile ilgili olarak bir çok sertifikaya sahiptirler. Ayrıca sürekli olarak tüm genetik hastalıklar ile ilgili olarak etik konuların takibini yaparak, değerleri, inançları ve hastaya özgü hakları korumakla yükümlüdürler.
Genetik Danışmalık Almam Gereken Durumlar Nelerdir?
- İleri maternal yaş durumlarında (35 yaş üzeri hamile veya hamile kalmayı planlayan kadınlarda)
- Maternal serum (biyokimyasal veya hormonal testler) sonuçlarına göre kusurlu doğum veya genetik hastalık riski taşıyan kadınlarda.
- Akraba Evliliği olan çiftlerde
- Alkol, uyuşturucu, kimyasal veya radyasyonel maddeye maruz kalma ile ilişkili olarak riskli gebelik şüphesi ortaya çıkaran durumlarda.
- Belirli spesifik hastalıkların görüldüğü çevrede (o bölgedeki hastalıkların yoğun olduğu – örneğin: Akdeniz ateşi vb.) yaşayan çiftlerde.
- Daha önce tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan çiftlerde
- Ailesel otozomal (çekinik) veya dominant (baskın) olarak rastlanan genetik hastalık öyküsü taşıyan çiftlerde.
- Sadece doğum öncesi genetik risklerini bilmek isteyen çiftlerde.
- Kendine ait genetik risk analizi yaptırmak isteyen bireylerde
genetik danışmanlık uygundur.